home | contact
De Levensduur van het rietendak
Foto

 

De levensduur van het rietendak is vaak heel verschillend, en is ook afhankelijk van heel veel factoren. Toch komt het allemaal op een ding neer, het rietendak slijt alleen door het natworden! Zou je een rietendak binnen zetten waar het niet nat wordt zal het altijd mooi geel en dik blijven, maar een rietendak hebben de mensen meestal niet binnen maar buiten op het dak. Waar het onderhevig is aan alle weers invloeden sneeuw, regen, storm, zon en e.d., hier kunnen we niets tegen doen maar we kunnen het wel zo optimaal mogelijk maken en daar wil ik u graag een paar adviezen voor meegeven.

(Voor een passend advies met betrekking tot u eigen rietendak mail of bel ons gerust even.)


Foto

De Helling

Hoe steiler de dakhelling hoe beter!! is de standaard regel voor het rietendak. Dat wil zeggen hoe steiler de dakhelling des te langer de levensduur, dus meestal is een dakkapel ook eerder versleten als de rest van het dak want hier loopt het water niet zo snel af. Hierbij even een overzichtje met gemiddelde levensduur:

Levensduur
Helling levenduur opmerking
25 graden 2-10 jaar sterk af te raden
30 graden 8-18 jaar evt. korte dakvlakken
45 graden 20-40 jaar  
50 graden

30 jaar +

 

 


Foto

Bomen rond het rietendak

Bomen zijn heel mooi maar deze mogen eigelijk niet te kort bij het rietendak staan omdat deze het rietendak verhinderen bij het drogen. Door de wind en de zon tegen te houden en na de regen blijft het onder een boom lang nadruppen hierdoor mag het rietendak zeker niet nat worden want dan wordt het bijna nooit meer droog. Dit betekend dat het rietendak sneller zal slijten en er al vrij snel meer mos zal gaan groeien, het rietendak zal dus op de plaats waar de boom staat meer onderhoud vergen.  

Tip: Het beste is natuurlijk geen bomen rond huis. Indien u hier toch voor kiest zorg ervoor dat de bomen zover van het huis staan dat de druppels zeker niet op het rietendak kunnen vallen, let wel op kleine bomen worden ook groot.

 


Foto

Mos en Algen

Zelf kunt u het beste oordelen wanneer er aan uw rietendak iets moet gaan gebeuren, je ziet het immers zelf iedere dag. Het rietendak zal wanneer het kern gezond is, bij droog weer een licht grijs-achtig aanzien krijgen. Behalve wanneer het rietendak nieuw is, dan heeft het rietendak het eerste halve jaar een geel achtige kleur. Krijgt het rietendak een andere kleur doordat er een vettige zwarte laag (algen) of een groenige waas (begin van mos) tevoorschijn komt, wanneer het rietendak vochtig is zie je dit tevoorschijn komen. Dit is het begin stadium van mosvorming dit is gemakkelijk te behandelen door het rietendak te behandelen met een mos en algen-doder. De algen en het begin van mos zijn hiermee goed te verwijderen en het rietendak zal weer goed kunnen drogen, ook zal het rietendak weer mooi grijs opdrogen en ziet er dus weer een stuk mooier uit.


Foto

Onderhoud

Onderhoud is ook een bepalende factor voor de levensduur, dit betekent dat het rietendak natuurlijk goed onderhouden dient te worden. Komt er onverhoopt een gat in het rietendak laat dit dan zo spoedig mogelijk repareren. Krijg je teveel mos op het rietendak of droogt het rietendak niet goed meer dan zal er onderhoud gepleegd moeten gaan worden aan uw rietendak. Het mos wordt dan samen met het bovenste laagje riet verwijderd, het riet wat hier onderzit is nog zo goed als nieuw, de zwakkere plekken in het rietendak worden weer netjes bijgewerkt. Het rietendak wordt vervolgens weer netjes opgeklopt zodat het er weer netjes uitziet en zodat het weer (sneller) kan drogen. Wanneer dit precies moet gaan gebeuren met uw rietendak is van te voren moeilijk te zeggen omdat dit afhankelijk is van te veel factoren.