home | contact
Constructie in het rietendak.
De Constructie's
Foto

Wij als rietdekkersbedrijf de Laat maken zowel traditionele als geschroefde rietendaken dit heeft vooral te maken met de wensen en de keuzes van de klant. Er zijn voor een rietendak twee verschillende onderconstructies. Het 'traditionele'-rietendak is van vroeger uit ontwikkeld voor op schuren en boerderijen vooral om het in de zomer koel te houden en vieze luchtjes en vochtige lucht snel naar buiten te ventileren. Het 'geschroefde'-rietendak is ontwikkeld speciaal voor op woonhuizen vooral vanwege de brandvertragende werking en de isolatiewaarde die hierbij mogelijk worden. Hierdoor is het dus ook onder een rietendak comfortabel wonen.


Het Schroefdak
gesloten-constructie
Foto

Het schroefdak ook wel de gesloten-constructie genoemd, hierbij word het riet rechtstreeks vast op de plaat geschroefd zodat er geen lucht meer tussen de plaat en het riet komt. Hierdoor onstaat stilstaande lucht en dus gaat het rietendak ook zorgen voor een isolatie-waarde, voor een rietendak met een eenvoudige underlayment of OSB plaat mag je dan al rekenen op een RC-waarde van 1,5 voor nieuwbouw ligt de norm op een RC-waarde van 2,5. Het zorgt  er ook voor dat er bij brand geen zuurstof wordt toegevoerd en zonder zuurstof geen brand. Een brand in een schroefdak is na een uur smeulen nog in 5 minuten met de tuinslang te blussen! De grote uitslaande branden met kans op vlieg vuur gevaar als bij een traditionele-construtie bekend zijn is dus ook vrijwel onmogelijk. Een rietendak op de schroef methode is net zo brand gevaarlijk als een pannendak.   


Het traditionele rietendak
van vroeger uit.
Foto

De naam zegt het eigenlijk al traditioneel, van vroeger uit. Eigenlijk is dit de manier zoals ze al meer dan 6000 jaar een rietendak maken, gebonden op latten zodat je ook aan de binnenkant tegen het rietendak aan kijkt. Er moet onder de latten altijd een luchtspouw zitten van minimaal 5 cm (boven isolatie-platen) omdat er met het binden van het riet een dunne draad om de lat moet worden gehaald. Daarbij moet er ook voldoende ruimte zijn om de ventilatie stroom onder het riet goed te laten verlopen, natuurlijk is dit ook als je aan de binnenkant tegen het riet aan kijkt alleen is het dan veel meer als de 5 cm. Deze constructie wordt meestal alleen nog toe gepast omdat men aan de binnenzijde riet wil zien dus het mooie in bijvoorbeeld een tuinhuis of schuur. Als brandvertragend en isolerend geen rol spelen of boven heel vochtige ruimtes denk daarbij aan zwembaden of een stal.