home | contact
Het Rietendak
Foto

Nederland een land met veel water hier groeit natuurlijk ook veel riet langs de oevers en in moeras gebieden, het is dan ook niet verwonderlijk dat men hier rietendaken maakt. Riet is een plantensoort uit de grassen familie, riet is een algemene oever- of moerasplant die weinig eisen stelt aan haar omgeving. Het riet dat geschikt is voor op het dak moet gegroeit hebben in zoet en voedselarm water. Alle Nederlandse rietgebieden bij elkaar zijn ongeveer 7000 hectare groot. Dit is bij lange na niet genoeg voor alle rietendaken in Nederland. Zodoende komt zeker 80 % van het in Nederland verwerkte riet uit het buitenland: Hongarije, Oostenrijk, Roemenie, Oekraine, Estland, Turkije en zelfs uit China. De afkomst van het gebruikte riet is vooral afhankelijk van de kwaliteit en vorm van het riet welke ondermeer wordt gevormd door de weers invloeden en waterkwaliteit waar het groeit, deze zijn jaarlijks overal verschillend dus ook de afkomst en kwaliteit zal per rieten dak kunnen verschillen.


Foto

1e kwaliteit zoetwaterriet is een term die is overgebleven van vroeger toen er nog wel een 2e en 3e kwaliteit zoetwaterriet waren. Deze riet soorten zijn echter niet meer geschikt voor het maken van een rietendak doordat vroeger het materiaal duurder was als de arbeid en tegenwoordig is dat echter andersom en levert dat vrijwel geen bespraring meer op. Riet van eerste kwaliteit moet bestaan uit volwassen rechte,buigzame,harde stengels zonder blad. Het riet mag niet verbroeid, beschimmeld of verrot zijn en niet vermengd met stoppels, onkruid, ruigt of dergelijke. Er is helaas nog geen methode om de kwaliteit van riet definitief te bepalen, voor goed riet bent u dus aangewezen op uw rietdekker. Heeft u de beste rietdekker uitgezocht dan zoekt hij voor uw rietendak het beste riet, omdat hij daarmee het mooiste en kwalitatief beste rietendak voor u kan realiseren. Zodat het er niet alleen schitterend uitziet maar er ook weer jaren tegen kan.

 


Foto

Het rieten dak

Het rieten dak is een dak bedekking opgebouwd uit allemaal losse bosjes riet, waarvan er ongeveer 9 à 10 bossen in een vierkante meter gaan. Deze worden los geknipt, vastgezet en goed in model geklopt in een laag van 30 cm dik passend als een dekentje over het huis heen gemaakt, van onder naar boven in verschillende lagen. Eenmaal boven bij de nok aangekomen wordt het overige riet afgesneden zodat we de bovenkant netjes af kunnen werken met nokvorsten. Wanneer deze eenmaal zijn netjes afgesmeerd zijn met cementmortel wordt het rietendak nogmaals helemaal afgewerkt en bijgewerkt zodat er een mooi en strak eindresultaat onstaat.